Visszapillantás 2009-07-22

Két évtized telt el a nevezetes, mára már történelmi léptékűvé vált Páneurópai Piknik óta. Mi, akik a határ mentén laktunk, nagy várakozással tekintettünk a gyűlölt vasfüggöny megszüntetése elé.Ezt volt hivatott megünnepelni a debreceni MDF kezdeményezésére a Soproni Ellenzéki Kerekasztallal közösen életre hívott Páneurópai Piknik.

Egy vidám hangulatú találkozóra hívtuk a határ mentén lakó magyar és osztrák polgárokat. Lehetővé tettük, hogy mindenki vágjon magának egy darabot a szögesdrótból, hogy ő is cselekvő részese lehessen ennek az eseménynek. Még jelmondatot is adtunk a rendezvénynek: „Bontsd és vidd!" Az engedélyek megszerzése után magyar és német nyelvű térképpel ellátott meghívókkal hirdettük rendezvényünket, amelynek híre csakhamar eljutott a hazánkban üdülő keletnémet polgárokhoz.

A délután három órára tervezett határnyitást a protokoll szabályai szerint már nem tudtuk végrehajtani, mert az idesereglett NDK -s polgárok 14 óra 57 perckor elemi erővel áttörték a vasfüggöny kapuját. Hogy ez a hely emlékhely és nem kegyhely lett, azoknak a bátor határőröknek köszönhető, akik a fegyverhasználat helyett inkább segítették a menekülőket. Az itt készült képek pillanatok alatt bejárták a világot, és visszafordíthatatlanná tették a kelet-európai változásokat. Az egykori szervezők mindig is fontosnak érezték az itt történt események hiteles bemutatását és az emlékek méltó ápolását. Ezért hoztuk létre 12 évvel ezelőtt a Páneurópai Piknik '89 Alapítványt. Terveztük, hogy ez a hely jelképezze az egykori szocialista országok szabadságvágyát, Európa újraegyesülését.

A 10. évfordulóra sikerült kialakítani az emlékparkot és felújítani a szinte járhatatlan utat. Ma, amikor az osztrák oldal is eltávolította az utolsó behajtani tilos táblát, láthatjuk, hogy milyen fontos kapcsolatteremtő pont lett ez az út. A felavatandó emlékmű hatalmas lépés ahhoz, hogy igazi zarándokhellyé váljon az egykori Páneurópai Piknik színhelye.


Dr. Magas László
a Páneurópai Piknik'89 Alapítvány
kuratóriumának elnöke