Megújul a Páneurópai Piknik emlékpark! 2011-07-15

A Páneurópai Piknik 22. évfordulójára megújul a határáttörés történelmi helyszíne. Az Európai Unió által is támogatott beruházásnak köszönhetően új sétautak, új piknikasztalok és padok, új fasor, valamint új rendezvényszínpad várja majd az érdeklődőket.

A soproni önkormányzat nyertes pályázatának köszönhetően, az emlékpark mintegy 30.000 m²-es területén szükség szerint elvégzik a gyepfelület korrekcióját és pótlását. A területen 60 piknik és pihenőpad-, valamint 24 vörösfenyő piknikasztalt kap helyet. Egy km hosszúságban új tematikus sétautat alakítanak ki, az út mentén pedig információs táblákon lesz olvasható majd a Páneurópai Piknik és a rendszerváltás története.

Az emlékpark területére 50 db kislevelű hársfát ültetnek el az autóút másik oldalán lévő Akadémiai emlékparkhoz hasonlóan, így módon is egységet alkotva. Szintén újdonság, hogy 20 m hosszúságban felújítják a rossz állapotban lévő műszaki zárat, valamint kialakítanak egy 10 × 20 m nagyságú, 1 m magas színpadot. Ez a tervek szerint a későbbiekben helyszínül szolgálhat majd különböző kulturális előadásoknak.

A munkálatokat megtekintette Sopron polgármestere, dr. Fodor Tamás és a Páneurópai Piknik '89 Alapítvány elnöke, dr. Magas László is. A helyszíni bejáráson a kivitelező részéről Nagy Zsolt főkertész ismertette a beruházás jelenlegi állását és a következő időszak feladatait.

Az emlékpark megújítási munkálatait a Sopron Holding ZRt. munkatársai végzik 42 millió forintból. A beruházás része a „Weg in die Freiheit - Út a szabadságba" címet viselő projektnek, amely az Ausztria-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében, az Európai Unió támogatásával valósul meg.

A projektben Sopron partnerei: Burgenland Turismus, Páneurópai Piknik 89' Alapítvány, Fertőrákos Önkormányzata, Ruszt önkormányzata, St. Margitbánya önkormányzata, Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatósága, Magyar Turizmus Zrt. Nyugat-dunántúli Regionális Marketing Igazgatósága.

A megújult emlékparkot az évfordulón adják át a soproniaknak. Ebből az alkalomból szeretne Sopron és Fertőrákos közösen valódi piknik hangulatot „varázsolni" a helyszínre. A részletes programot a közeljövőben ismertetik majd.