Emlékezés, könyvbemutató és faültetés a 23. évfordulón 2012-08-19

A 23 évvel ezelőtti események felelevenítésével, könyvbemutatóval, koszorúzással és emlékfa ültetéssel ünnepelte Sopron a Páneurópai Piknik és határáttörés 23. évfordulóját augusztus 19-én a Páneurópai Piknik Emlékparkban.

Az eseményen elsőként Dr. Fodor Tamás, Sopron polgármestere köszöntötte a jelenlévőket, majd a 2009-es 20 éves jubileum óta eltelt időszakot elevenítette fel. Ahogy mondta: 2009 óra sok minden történt. 2010-ben, a hagyományos megemlékezés mellett „A Páneurópai Piknik és határáttörés húsz év távlatából „ című Gyarmati György szerkesztésében megjelent kiadványt Pozsgai Imre volt miniszter méltatta. 2011-ben Fellegi Tamás Nemzeti Fejlesztési miniszter részvételével avatták fel a Páneurópai Piknik Emlékparkot. A Konrad Adenauer Alapítvány kiadásában megjelent a Határáttörés Sopronnál - Út Európába 1989-2009 című könyv, idén pedig ismét üdvözölhetünk egy angol nyelvű kiadványt.

Fodor Tamás az elmúlt évek eseményeinek felsorolását követően hangsúlyozta: a Páneurópai Piknik emlékét folyamatosan ápolni kell, hiszen itt történet meg 1989-ben Európa újraegyesítése.

A megemlékezésen Abdai Géza alpolgármester mondott ünnepi beszédet, melyben kiemelte: a Páneurópai Piknik eseményei bizonyították, hogy Sopron nemcsak a hűség, de a szabadság városai is. Majd hozzátette: a Páneurópai Piknik nemcsak elindítója, de szerves része azóta is a soproni, a magyar és az európai megújulásnak. Az alpolgármester azzal zárta mondandóját, hogy ez a nap arról szóljon, hogy a nyugalomnak és a derűnek, ne a rettegés legyen az ára. Sokkal inkább a szabadság.

Katharina Landgraf, Bundestag CDU képviselője az előző évekhez hasonlóan idén is részt vett a megemlékezésen. Ahogy beszédében fogalmazott: „a Páneurópai Piknik során a vasfüggöny legendás megnyitása nélkül talán nem lett volna békés az akkori NDK-ban a békés forradalom. A berlini fal leomlása valóban Európa szívében, itt kezdődött!" Katharina Landgraf hozzátette: Számára Magyarország mindig a szabadság kapuja. A képviselő asszony beszédében kitért azokra az eseményekre is, amelyet idén a Páneurópai Piknik jegyében telnek Németországban.

A 23. évfordulón bemutatták „A Páneurópai Piknik és határáttörés húsz év távlatából „ című angol nyelvű könyvet, melyről a szerkesztő Dr. Gyarmati György, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának főigazgatója beszélt.

A megemlékezés végén a jelenlévők megkoszorúzták a kopjafát, majd emlékfát ültettek a Páneurópai Piknik Emlékparkban.