24 évvel ezelőtt nyílt meg az Európába vezető út 2013-08-19

Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata, valamint a Páneurópai Piknik ‘89 Alapítvány közös szervezésében tartották augusztus 19-én a Páneurópai Piknik és határáttörés 24. évfordulója alkalmából rendezett ünnepi megemlékezést, a Páneurópai Piknik emlékparkban.

Az eseményen köszöntőt mondott dr. Fodor Tamás polgármester, aki a város nevében köszöntötte a megjelent német, osztrák és magyar meghívottakat és érdeklődőket.

- A németek mindig hálával gondolnak mindazokra, akik lehetővé tették 1989-ben, hogy honfitársaink sértetlenül átjussanak a szabadság földjére - mondta beszédében Frank Spengler, a Konrad Adenauer Alapítvány Magyarországi Irodájának vezetője, aki Angela Merkelnek, a Páneurópai Piknik és határáttörés 20. évfordulóján elhangzott mondatait idézte: "A magyarok az NDK-sok szabadságvágyának szárnyakat adtak..."
- A magyar és a német népet elválaszthatatlanul köti össze az 1989. év történelmi eseménye. A keletnémetek 1953-as éve, a budapesti 1956 és az 1989. évi Páneurópai Piknik egy történelmi eseménylánc részei a szabadságért vívott közös harcban az elnyomás ellen - hangsúlyozta Frank Spengler. Hangsúlyozta: a németek soha nem felejtik el azt, amit a magyarok tettek azért, hogy a németek mind szabadságban éljenek.

A Páneurópai Piknik 24 évvel ezelőtt tágra nyitotta az Európába vezető kaput, ezzel Németország kettéosztottságának a megszüntetését is elősegítette - mondta Katharina Landgraf, Németország Parlamentjének CDU képviselője. - Ma a feladtunk az, hogy a Páneurópai Piknik szellemiségét az utánunk jövő generációknak továbbadjuk. Sokat tesznek ezért, hiszen a volt Kelet-Németországban, Lipcsében kiállítás, továbbá a Páneurópai Piknik eseményeit feldolgozó iskolai projekt is a központba helyezi az európai jelentőségű történelmi eseményt. Az idei megemlékezésére négy, a témával foglalkozó, érettségi előtt álló németországi diákot is eljött - mondta el a képviselő, aki hangsúlyozta: a berlini fal leomlása itt, Sopronban vette kezdetét.

A megemlékezés koszorúzással és közös emlékfa ültetéssel zárult.