Kiállítás nyílt a Páneurópai Piknikről 2014-08-17

Németországból érkezett az a vándorkiállítás, melyet a határáttörés évfordulójához időzítve nyitottak meg Sopronban. Az érdeklődők képeken, videókon, korabeli használati tárgyakon keresztül ismerkedhettek meg a rendszerváltás időszakával.

A jubileumi ünnepségsorozat „Az első szakadás a vasfüggönyön" elnevezésű kiállítás megnyitójával vette kezdetét.

- A XX. század történelmének kiemelkedően fontos és sorsfordító eseménye történt Sopronpusztán, a Páneurópai Piknik nemcsak elindítója, de szerves része azóta is a magyar és az európai megújulásnak. - mondta köszöntőjében dr. Fodor Tamás, Sopron polgármestere. - Huszonöt évvel ezelőtt is mi soproniak európaiságukról tettünk tanúbizonyságot, mint a történelem során oly sokszor akkor, amikor a Páneurópai Piknik tágra nyitotta az Európába vezető kaput. Ezzel Németország és Európa kettéosztottságának a megszüntetését is elősegítette, továbbá hozzájárult a hidegháború felszámolásához, a kommunista világrend végleges felbomlásához - hangsúlyozta dr. Fodor Tamás.

Sopron polgármestere emlékeztetett Helmut Kohl, 1990.október 3-i ünnepi beszédére is, amelyben az akkori kancellár úgy fogalmazott: „Ne feledjük, hogy a Brandenburgi Kapu alatti föld magyar föld! A Berlini Fal lebontása Magyarországon kezdődött, a német újraegyesítés felé az első lépés a Páneurópai Pikniken történt!" Vagy, ha másképp tetszik: Az első szakadás a vasfüggönyön Sopronpusztán történt.

Dr. Magas László, a Páneurópai Piknik 89 Alapítvány elnöke Angela Merkel német kancellár szavait idézve "a történelem legsikeresebb piknikjének" nevezte az 1989-es rendezvényt, amely után voltak ugyan jelei annak, hogy a hatalom megpróbálja megakadályozni az NDK állampolgárainak Nyugatra távozását, de Németh Miklós miniszterelnök "Európát választotta", és kiengedték az országból Ausztriába a keletnémeteket.

Klaus Riedel, a budapesti német nagykövetség ügyvivője a korszak és a Páneurópai Piknik eseményeit felelevenítő tárlat megnyitóján arról szólt: át kell adni a negyed századdal ezelőtti élményeket, emlékeket a felnövekvő nemzedékeknek.

Hildigund Neubert, a németországi Türingia tartomány miniszterelnökségének államtitkára arra hívta fel a figyelmet: ma is leselkednek veszélyek - például az ukrajnai események képében - Európa békéjére, szabadságára, és nem szabad megengedni, hogy a tárgyalóasztal helyett ismét csatamezőn dőljenek el ezek a kérdések.

Az első szakadás a vasfüggönyön című kiállítás a Berlin-Pankow Továbbképzési és Kulturális Hivatala, a Museum Pankow és a Pro Lingua et Cultura Germanica Alapítvány együttműködésében valósult meg, további társszervezetek támogatásával. A kiállítás anyagát Katrin Klonowski, a német-magyar Vándorkiállítási Kezdeményezés projektvezetője mutatta be.

A Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban nyílt tárlat szeptember 21-ig lesz látható, ezt követően több európai városban is bemutatják majd.