Mozdonyon a Páneurópai Piknik 2014-08-18

Nem mindennapi díszítést kapott a GYSEV Taurus mozdonya: a 25 évvel ezelőtti Páneurópai Pikniket eseményeinek állít emléket.

1989. augusztus 19-én, a Sopronpusztánál rendezett Páneurópai Piknik alkalmával több száz keletnémet állampolgár törte át a határt és menekült Ausztriába. A mozdony grafikai elemei a negyedszázaddal ezelőtti eseményeknek állítanak emléket.

Az ünnepségen részt vett a GYSEV Zrt. elnöke Dávid Ilona, Firtl Mátyás, Sopron és térségének országgyűlési képviselője, dr. Fodor Tamás polgármester, dr. Simon István alpolgármester és Gerhard Steier, a Burgenlandi Tartományi Parlament elnöke is.

Firtl Mátyás köszönetet mondott a GYSEV Zrt.- nek, hogy élen járnak a régió fejlesztési munkálataiban. Kiemelte, az egykor és ma is a szabadságot jelképező vasúttársaság tematikus mozdonya méltó emléket állít az évfordulónak. Sopron és környéke országgyűlési képviselője elmondta: a GYSEV a vasfüggöny idejében is kapcsolatot jelentett a szabad világ felé, hiszen több nyugatra menekült rokon csak a GYSEV járatait tudta arra használni, hogy itthon maradt rokonait a vonat ablakából láthassa, amint az áthaladt a magyarországi szakaszon.

Kövesdi Szilárd, a GYSEV Zrt. vezérigazgatója ünnepi köszöntőjében elmondta: a vasfüggöny, az országhatár egykori lezárása érzékenyen érintette a magyar-osztrák vasúttársaságot. Példaként említette a soproni vasútállomást, amely a mai napig magán hordozza azoknak az időknek a nyomát, amikor még külön kellett választani a Magyarországra és Ausztriába utazókat. Ezért is fontos, hogy a GYSEV a tematikus mozdonnyal méltó módon emlékezik a 25 évvel ezelőtti eseményekre.

Tasó László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkára beszédében úgy fogalmazott: 1989 a magyar történelem kiemelkedő jelentőségű éve volt. Magyarországon olyan változások indultak el ekkor, melyek következtében hazánk mára ismét elfoglalhatta méltó helyét Európában. Az államtitkár kitért arra is: a magyar vasúttársaságok előtt nemzetközi viszonylatban is nagy lehetőségek állnak, ezért a kormány továbbra is kulcsszerepet szán a kötött pályás közösségi közlekedés fejlesztésének, növelve az ország gazdasági versenyképességét.