Alapkőletétel a Piknik Emlékparkban 2009-05-16

Sopron önkormányzata és a Páneurópai Piknik '89 Alapítvány méltó rendezvénysorozattal készül a Páneurópai Piknik 20. évfordulójára. Az augusztus 19-ei program egyik kiemelkedő pillanata lesz Melocco Miklós szobrászművész alkotásának avatása. A mű alapkövét ma helyezték el a Piknik Emlékparkban.

Az ünnepségen beszédet mondott dr. Fodor Tamás polgármester, dr. Szájer József, a Fidesz Európai Parlamenti képviselője, dr. Magas László, a Páneurópai Piknik '89 Alapítvány, Werner Fuhrmann, a Berlini Baráti Kör elnöke és Melocco Miklós szobrászművész, az Áttörés emlékmű alkotója.

A Páneurópai Piknik és határáttörés 20. évfordulós ünnepségeinek egy mérföldköve a mai nap - mondta dr. Fodor Tamás köszöntőjében. -A 20. századi történelmünknek egy kiemelkedő eseménye az 1989. augusztus 19-ei határáttörés, amelynek a 20. évfordulóját méltó módon szeretné a város megünnepelni. Sopron polgármestere beszéde végén köszönetet mondott Melocco Miklósnak, hogy elvállalta az emlékmű elkészítését.

Dr. Szájer József a Fidesz EP-képviselője elsőként azokhoz intézett köszönetet, akik itt voltak 20 évvel ezelőtt is, és aki véghezvitték, ,,megcsinálták a 20. század történelmének egyik legkiemelkedőbb eseményét." Amit ők tettek, az valóban világtörténelmi jelentőségű volt. A Páneurópai Piknik szervezői egy egyszerű civil akciót hajtottak végre: a szabadság cselekedetét, ami aztán kiforgatta sarkaiból a világot - fogalmazott Szájer József.

A soproni EP-képviselő arra is kitért, hogy a közelmúltban Strassbourgban Hans Pötteringnek, az EP elnökének és az Európai Bizottság elnökének Jose Barossonak átadott egy-egy darabot abból a vasfüggönyből, amely a magyar és az osztrák polgárokat egymástól elválasztotta. Okulásul adta olyan európai politikusoknak, akiknek hazája a miénknél hosszabb ideje él szabadságban, hogy emlékeztesse őket minden nap arra, hogy a szabadság nem ismer határokat, hogy a legdurvább, legelnyomóbb birodalmakat is meg lehet dönteni.

A Páneurópai Piknik '89 Alapítvány elnökeként dr. Magas László a műszaki zár bontásának pillanatától kezdve beszélt a gyűlölt vasfüggöny megszüntetésének folyamatáról, felidézve a Páneurópai Piknik és határáttörés, közel 20 évvel ezelőtti történelmi pillanatait, amikor ,,az idesereglett NDK-s polgárok 14 óra 57 perckor elemi erővel áttörték a vasfüggöny kapuját. Ezzel a cselekedetükkel rést ütöttek a két világrendszert elválasztó kerítésen és történelmet alakító hellyé tették Sopronpuszta ezen pontját."

Werner Fuhrmann a Berlini Baráti Kör elnöke, projektpartnerként is köszöntötte az alapkőletételre egybegyűlteket. Megköszönte Melocco Miklósnak, hogy a berlini fal egy darabjának az emlékműbe való beépítését kezdeményezte, mely a Berlin Mitte kerületben a Brandenburgi Kapu közélében álló Sandkrugbrücke-ről származik. Csak az 1989. augusztus 19-i határáttörés tette lehetővé, hogy '89 november 9-én leomoljon a berlini fal. Ezt mi, németek soha nem felejtjük és köszönjük a magyar polgároknak - hangoztatta Werner Fuhrmann, az egyesített Berlin nevében.

- Ez az emlékmű a szabadság ajándékozásának az emlékműve -szólt az egybegyűltekhez Melocco Miklós szobrászművész. - Nagy dolog történt itt - tette hozzá - egy rab nemzet engedett szabadon, ki a szabadságra, egy másik rab nemzetet. S mert a berlini falnak itt van egy darabja, ez az emlékmű, mint minden oltár, ereklyetartó is lesz.

Az alapkőletétel eseményen adta át dr. Fodor Tamás Melocco Miklósnak a berlini falnak azt a darabját, amelyet a héten a Brandenburgi Kapunál vett át Sopron polgármestere, és amelyet a művész beépít az emlékműbe.

Az alapkőletételt követően a helyszínen írták alá az együttműködő partnerek a Nyitott határok - Páneurópai Piknik 2009 projekt emléklapját. A magyar-osztrák-német együttműködésen keresztül létrejövő kulturális projekt három európai országból öt partner és három támogató partner bevonásával valósul meg. Az Európai Unió által támogatott programban partnerként közösen dolgozik az évfordulós rendezvények sikeréért Sopron önkormányzata, a Pro Lingua et Cultura Germanica, a Freundeskreis Europa Berlin, a kismartoni önkormányzat és a Forschungsgesellschaft Burgenland; valamint támogató partnerként a Páneurópai Piknik '89 Alapítvány, a Demokratikus Átalakulásért Központ és a Duna Televízió.

B. Tóth Éva