Sopronba érkezik a berlini fal egy darabja 2009-05-13

Sopronba hozzák a Berlini fal egy darabját azzal a céllal, hogy az a határáttörés 20. évfordulójára készülő Áttörés emlékmű részét alkossa. A Leghűségesebb város polgár- mestere május 13-án, szerdán 14:30-kor a Brandenburgi kapunál vette át a német fővárost egykor kettéválasztó fal egy elemét a Freundeskreis Europa Berlin elnökétől.

A körülbelül 30X40 cm-es betonelem szinte teljes egészében helyet kap a készülő Melocco Miklós emlékműben. Nem volt véletlen a helyszínválasztás sem, hiszen Németország újraegyesítésekor Helmut Kohl kancellár úgy fogalmazott, hogy a Brandenburgi kapu alatt magyar föld van, ezzel utalva a Páneurópai Piknik eseményeire.

Szerdán a Magyar Turizmus Zrt. és a külügyminisztérium meghívására Sopronba érkeztek a vezető német sajtóorgánumok képviselői, hogy a Páneurópai Piknik 20 évvel ezelőtti eseményeiről és az idei jubileumi ünnepségsorozat részleteiről tájékozódjanak. Olyan németországi sajtóorgánumok képviselői vannak jelen, mint például a Focus Magazin, Spiegel Magazin, Die Welt, ZDF, vagy az Inforadio RBB. Fontosnak tartjuk a látogatást, hiszen szeretnénk, ha minél több német ember ismerkedne meg a történelmi eseménnyel és Sopron városával.

Húsz évvel ezelőtt Sopronnál megnyíltak a határok; a Kelet- és Nyugat-Európát elválasztó vasfüggöny pedig végleg lebomlott. Sopron önkormányzata és a Páneurópai Piknik '89 Alapítvány szeretné méltó módon megünnepelni a határáttörés 20. évfordulóját, ezért nemzetközi jubileumi rendezvénysorozattal készülnek.

Augusztus 17-én és 18-án neves történészek és résztvevők segítségével dolgozzák fel az akkori eseményeket, míg augusztus 19-én a színes könnyűzenei programok mellett az Európa koncerten felcsendül Szokolay Sándor Corvin-lánc és Kossuth-díjas zeneszerző erre az alkalomra komponált nyitánya. Az évforduló napján avatják Melocco Miklós szobrászművész „Áttörés" című alkotását, amelynek május 16-án, szombaton 17 órakor lesz az alapkőletétele a Piknik Emlékhelyen.

Az alapkőletételen beszédet mond dr. Fodor Tamás Sopron polgármestere, dr. Magas László a Páneurópai Piknik '89 Alapítvány elnöke, dr. Szájer József Európai Parlamenti képviselő, Werner Fuhrmann a Freundeskreis Europa Berlin elnöke és Melocco Miklós szobrászművész. A rövid ünnepség részeként Sopron polgármestere átadja a berlini fal darabját Melocco Miklós szobrászművésznek.

Május 16-án, az alapkőletételt követően hivatalosan is kezdetét veszi a „Nyitott határok - Páneurópai Piknik 2009" projekt, melynek eredményeként tovább bővülhet az idei jubileumi rendezvénysorozat. A partnerszervezetek a helyszínen ismertetik a projekt főbb elemeit.