Nyitány Fantázia a Piknik évfordulón 2009-03-30

Dr. Fodor Tamás irodájában fogadta Szokolay Sándor Kossuth-díjas és Corvin lánc tulajdonos zeneszerzőt. Sopron polgármestere a tanár urat hivatalosan is felkérte, hogy a Páneurópai Piknik 20. évfordulójára egy nyitányt komponáljon. Szokolay Sándor örömmel fogadta a polgármester felkérését, hiszen mint mondta, Sopron egy igazi polgári ékszerdoboz, ahol értik és értékelik a kultúrát.

A készülő zenemű a Nyitány Fantázia nevet viseli, amely a művész megfogalmazása szerint egy historikus történet lesz hangokban. A 10-12 perces alkotás magában foglalja majd az 1989-es események minden mozzanatát: elsőként megelevenedik a történelem, és megszólal az áttörés drámája. Végezetül dúr hangsorban „felcsendül a fényesség", mint a szabad világba vetett remény és hit szimbóluma.

Dr. Fodor Tamás elmondta, hogy a készülő zenemű méltó módon emelheti a 20. évforduló fényét. Sopron idén nemzetközi programsorozatot állít össze, melynek része lesz -a hagyományos Európa-koncerten- a Szokolay Sándor mű is.

Sopron polgármestere a találkozás alkalmával ajándékot és emléklapot adott át a zeneszerzőnek, aki éppen ma ünnepli 78. születésnapját.