A határáttörés 29. évfordulójára emlékeztek Sopronpusztán 2018-08-19

A határáttörés előzményeit és eseményeit is felelevenítették Sopronpusztán, a Páneurópai Piknik 29. évfordulóján. A hagyományos ünnepségen a résztvevők elhelyezték az emlékezés virágait a kopjafánál, és csemetefákat ültettek a jeles alkalomból. Az esemény a Fertőrákosi Barlangszínházban, emlékkoncerttel zárult.

A megemlékezésen részt vett Elisabeth Ellison – Kramer, Ausztria magyarországi nagykövete, Katarina Langraf, német parlamenti képviselő, Frank Spengler, a Konrad Adenauer Alapítvány magyarországi vezetője, Dr. Fodor Tamás, Sopron Megyei Jogú Város Polgármestere, Dr. Magas László, a Páneurópai Piknik ’89 Alapítvány elnöke, valamint önkormányzati képviselők, közéleti személyiségek és emlékezők, illetve a japán testvérvárosból, Kazunoból érkezett küldöttség tagjai.

Dr. Magas László, a Páneurópai Piknik ’89 Alapítvány elnöke, önkormányzati képviselő beszédében a határáttörés előzményeit elevenítette fel. Elmondta: 1989 a csodák éve volt – hazánkban, és Európa – szerte már az összeomlás szálán állt a kommunista világrend. A szabadság utáni vágy, és a rezsimmel szemben állás városunkban is megfigyelhető volt, ezért a piknik szervezői úgy gondolták, hogy az államalapítás ünnepét megelőző napon, augusztus 19-én, pikniket szerveznek, amelynek jelmondata: Bontsd és vidd! Ekkor mintegy 600 keletnémet turista jutott át a határon Ausztriába. A Berlini fal három hónappal később omlott le, de a Páneurópai Piknik volt az első tégla, amelyet kivertek belőle. Dr. Magas László szerint az elmúlt három évtized eseményeinek hatását történészeknek és politikusoknak kell feltárni.

Frank Spengler, a Konrad Adenauer Alapítvány magyarországi vezetője ünnepi beszédében kiemelte: ma már Európa megosztottsága a múlté, de emlékeztetni kell mindenkit arra, hogy mit is jelentett az, hogy a kontinens megosztott. Politikai és erkölcsi felelősségünk az, hogy visszaemlékezzünk a 29. Évvel ezelőtti eseményekre, és ezt a fiatalok körében is terjesszük.

A köszöntők után a jelenlévők elhelyezték az emlékezés virágait a Sopronpusztán található kopjafánál. Katarina Langraf, német parlamenti képviselő két szelídgesztenye csemetét ajándékozott – ezek elültetésében Dr. Fodor Tamás, polgármester, Elisabeth Ellison – Kramer, Ausztria magyarországi nagykövete, Frank Spengler és Katarina Langraf is részt vett.

A megemlékezés a Fertőrákosi Barlangszínházban folytatódott. Az eseményen beszédet mondott Katarina Langraf, német parlamenti képviselő, aki elmondta: ma már elmondhatjuk, hogy a 29 évvel ezelőtti események mind európai és világtörténelmet írtak. Visszaemlékezett arra, hogy a Páneurópai Piknik hírére hétről hétre tüntetések voltak az akkori NDK-ban, amelynek eredménye a Berlini fal leomlása volt. Az esemény emlékkoncerttel zárult.